FAQ - Rödljusterapi

Hur ofta ska man göra rödljusbehandling?

För bästa resultat bör du använda rödljusterapi regelbundet. Många experter rekommenderar behandling 3-5 gånger i veckan. Det är dock viktigt att anpassa frekvensen efter dina individuella behov och hudtillstånd.

Hur lång bör en session rödljusterapi vara?

En rödljusterapi-session bör vara mellan 10 och 30 minuter. Den exakta tiden beror på produktens effekt och täckningsområde, samt det specifika behandlingsmålet. Högpresterande enheter med bredare täckning kan kräva kortare sessioner, medan mindre enheter eller behandling av specifika problemområden kan behöva längre tid. Anpassa behandlingstiden efter behov och produktens specifikationer för bästa resultat.

Hur vet jag om rödljusterapi fungerar? Vad ska jag känna?

Om du har något specifikt du vill behandla, som smärta eller hudbesvär brukar effekten av rödljusterapi kännas ganska tydligt. Men för att verkligen kunna mäta resultaten av ljusterapin kan du ta bilder av hudbesvär minst en gång i veckan under behandlingstiden. Jämför sedan de olika tillfällena. Smärta kan också mätas genom att uppskatta hur svår den är på en skala från 1-10 där 10 är värst och 1 är ingen smärta. Gör noteringar före och efter varje behandlingstillfälle så att du får svart på vitt. Vanligt är att minnet sviker just när det gäller smärtförnimmelser. Använder du rödljus panelen för prestationsökning är det också intressant att föra bok över resultaten, men det kan givetvis vara svårt att särskilja effekten från lamporna och övrigt som påverkar, så som kost, vila och träningsintensitet. I övrigt brukar de flesta som använder lampan känna en känsla av välbehag som är uppenbar, men svår att sätta mätvärden på.

Vad är skillnaden på rött ljus och nära infra rött ljus (NIR)?

Skillnaden är våglängderna. För rött ljus är de 620-750 nm och för nära infrarött ljus (NIR) 750-850 nm. Rött ljus kan vi se medan infrarött ljus inte kan uppfattas av ögonen. Det röda LED-ljuset når djupt ner i Dermis (läderhuden, det 2:a hudlagret) där fibroblasterna som producerar kollagen och elastin befinner sig. Dessa fibroblaster stimuleras av ljuset till att producera mer kollagen och elastin. Medan NIR kommer in ännu djupare och faktiskt kan nå centrala delar av hjärnan samt inre organ

Vad är skillnaden på rödljusterapi och infraröd bastu?

Det är väldigt stor skillnad och våglängden på ljuset betyder allt. Rödljusterapi arbetar med två specifika våglängder som man vet att mitokondrierna svarar på (mellan ca 600 – 1 000 nm), och därmed uppstår alla de fysiologiska effekterna i kroppen, så som ökad ATP-produktion, stimulering av antioxidantproduktionen och aktivering av cytokrom-C-oxidas. Infrarött ljus (FIR) har längre våglängder, vars energi absorberas av vattnet snarare än mitokondriernas kromoforer (de strukturer som faktiskt tar upp ljuset och skapar en reaktion). Det gör att de alstrar värme, vilket är perfekt för en bastu eller värmelampa, men gör inte mycket för mitokondrierna. Värme kan i och för sig öka blodcirkulationen och upplevas som smärtlindrande, men det går inte att ersätta rödljusterapi med vanligt infrarött ljus och tro att det ger samma effekter.

Kan rödljusterapi påskynda läkning av sår?

Rödljusterapi kan underlätta sårläkning och förkorta återhämtningstiden för bl.a. personer som genomgått kirurgi. Det verkar som att en lokal behandling på såret och en systemisk behandling av hela kroppen är den bästa bästa kombinationen.

Kan ljusterapi hjälpa mot depression?

Ja, mycket forskning tyder på att det kan hjälpa men det ska dock ses som ett komplement till övrig behandling.

Kan rödljusterapi hjälpa mot Alzheimer´s sjukdom?

Det kommer inte bota sjukdomen, men mycket forskning visar att det kan mildra symptom och förbättra livskvalitéten hos patienten.

Kan jag överdosera och använda rödljusterapi för mycket?

Idag finns inga kända bieffekter av att ha använt rödljusterapi för mycket, men för säkerhet skull ska rekommendationer följas. Det enda som verkar gälla vid “överdosering” är att de positiva effekterna blir svagare eller uteblir.

Hur lång livslängd har rödljuspanelerna?

Livslängden på panelerna är ca 10 år. Det som kan behövas bytas under tiden är sladdar som kan nötas av slitage.

Finns det några kontraindikationer för rödljusterapi?

Det finns idag inga kända kontraindikationer. Men rött ljus bör inte användas vid graviditet, cancer, pacemaker / andra implanterade batteridrivna enheter samt vid öppet sår/ hudinfektion. Rådgör alltid med din läkare vid osäkerhet kring just ditt aktuella tillstånd.